Herkesin Verisine Kimse Karışamaz!
Bilgisayarla bir şekilde iletişime geçmiş herkesin mutlaka kullandığı yazılımlar vardır. Türkiye'de şirketlerin fiyat politikasında dolayı, kullanılması elzem olan ürünlerin orijinal olarak edinilmesi genelde zor. Dolayısı ile son kullanıcı genelde crack'li denilen versiyonları ile ürünün ücretli kısmına ulaşıyorlar. Kelimenin tam anlamıyla Crack; Kırılmış, Bozulmuş anlamlarına gelmektedir. Peki bu Crack işini kim ne karşılığında yapıyor?
Elbette bu konu ile ilgili belki onlarca teori üretebiliriz. Birçokları aslında şirketin içindeki iyi kalpli insanlar olduğunu söyler veya dev sermaye sahibi şirketlerin karşısındaki birkaç güzel insan derler. Peki ya gerçekten bu Crack işini yapan kimliği belirsiz gruplar iyi niyetli değillerse? Ya gerçekten amaçları insanlığa hizmet etmek değilse? Eğer iyi niyet ile yapılmıyorsa ne için yapıyorlar peki? Böyle bir teoriden sonra işin rengi değişmeye başlıyor. Birçok veri bilimi şirketi aslında hem paramızı alıp hem bizim ile alakalı birçok veriyi depoluyor. Ama en azından bu verilerin yeri geldiği zaman hesabını vermek zorundalar çünkü kurumsal bir kimlikleri ve sorumlulukları var. Peki bu pek hayırsever Crack Ekibi ile alakalı sıkıntımızı nasıl çözeceğiz? veya bu pek iyi insanlar ile nasıl iletişim kurup derdimizi anlatabileceğiz? Evet, bunlar gibi birçok cevapsız soru sorabiliriz ve elbette sonra şöyle bir sonuca varırız hep birlikte: Kim ne yapsın benim verilerimi?
Şimdi burada veri madenciliğinden, yapay sinir ağlarından daha birçok konudan bahsedip konuyu dağıtmak istemiyorum. Yeri gelince onlardan da bahsederiz elbette. Kısa kesip sonuca bağlamak için: İnsan tercihlerinden oluşur; en sevdiği renk, en sevdiği koku, nelerden korkar, nelerden tiksinir, neleri arzular, neleri arar, neler onu hayal kırıklığına uğratır. Şöyle geçmişe dönüp bir bakınca aslında yaşadığımız hayatın tümü bu ve bunun gibi birçok sorunun cevabından oluşuyor değil mi? Eee peki tüm bu veriler okunup, işlenirse bana ne zararı olacak diyorsunuz değil mi? İşte orada da toplum mühendisliği işin içine giriyor. Gauss Eğrisi (Normal Dağılım Eğrisi, Çan Eğrisi) diye bir matematiksel fonksiyon var ki işlemek istediğiniz veriyi yeterli sayıda örnek ile olasılıksal sonuç elde edebiliyorsunuz.
Yani sade bir vatandaş olmanız hiçbir şey ifade etmiyor. Bu verinin sahipleri sizi ve toplumu çok ciddi bir oranda analiz etmiş oluyorlar. Yine de diyebilirsinizki zaten 60-70 yıl bir ömrüm var onu da bu kadar paranoyakça geçirmek istemiyorum. Kendi içinde bu önerme de kabul ama senin verilerin ile milyon dolarlar kazanan şirketlerden bence hak talep edebilmelisin. Peki bu nasıl mümkün olacak? Şu anda bildiğimiz internetin kurucusu Tim Berners-Lee her şirketten verimizi sınıflandırarak depolamasını sağlayacak bir bir sistem kurmalarını istiyor. Böylece veri sahibi istediği veriyi paylaşıma sunacak istemediği veriyi serverdan engelleyecek. Tabi izin verdiğiniz veri deposundan size de pay vermek zorunda kalacak mega şirketler. Gelelim bu yazının asıl konusuna peki bu sistem kurulana kadar ne yapalım? Hem cracksiz hem de bedava olarak işimizi halletmemiz mümkün mü? Cevap: Evet.
Paralı Programların Ücretsiz Alternatifleri
1. MicrosoftOffice--LibreOffice
İlk uygulamamız yaptığımız işe göre değişmek ile birlikte en azından okul hayatımız boyunca kullandığımız Microsoft Office. Alternatifimiz ise LibreOffice. Eğer ön yargılı olmazsanız kullanınca her tuşun sizin ihtiyacınıza göre tasarlandığını düşünmeye başlayacaksınız.LibreOffice İndirme Linki2. Internet Download Manager--EagleGet Download Manager
Şimdi sırada günümüzün çok popüler uygulamalarından Internet Download Manager. Evet biliyorum çok kullanışlı olduğunu düşünüyorsunuz ama emin olun daha güzeli var hem de ücretsiz. İndirme Linki: http://www.eagleget.com/download/ Kurulum yaparken iNewTab adında bir eklenti daha kuruyor web tarayıcı üzerine. Eğer onu kurmak istemez iseniz işaretini kaldırmanız yeterli.
3. Adobe Reader--Foxit Reader
Aslında Adobe Reader para karşılığı yüklenen bir uygulama değil ama yine de Adobe firmasının reader programı bilgisayarı fazla yoruyor ve pdf üzerinde yapmak istediğiniz birçok işleme izin vermiyor. O yüzden hem bilgisayarı yormayan hem de çok kullanışlı bir program olan Foxit Reader'ı kullanmanızı tavsiye ederim. Tabi hem ücretli hem de ücretsiz versiyonları bulunmakta. Ücretsiz versiyonu ile zaten Adobe ne yapıyorsa ondan daha fazlasını sunuyor. İşte linki: https://www.foxitsoftware.com/products/pdf-reader/4. Matlab--GNU Octave
Aslında Matlab alternatifi bir iki açık kaynak uygulama daha mevcut ama gerek kütüphaneleri olsun gerek arayüz kullanımı olsun Matlab'e benzerlik konusunda sanırım GNU Octave ilk sıraya yerleşir. Matlab'i tahtından indirmemesi için hiçbir sebep yok. Ya da vardır bilemiyorum şimdi. İndirme linki: https://www.gnu.org/software/octave/
Örnekleri daha da arttırabiliriz elbette. İşte onlardan bir grup liste: https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_free_and_open-source_software_packages . Ben sadece günlük olarak kullandığımız birkaç programdan örnek vermeye çalıştım. İnternette birkaç küçük araştırma ile bulabilirsiniz. Bu arada siz hala Google yerine DuckDuckGo yu denemediniz mi? Sadece ana sayfasında bulunan iki satır uyarı yazısını okumanız bile tercihinizi etkileyecektir diye düşünüyorum. Bu arada bu yazı bu şirketleri kötülemek için yazılmadı. Sadece kendi ürettiğimiz veri üzerinde söz hakkımız olsa fena mı olur diye düşünsek istedim. Unutmayın sizin veriniz, sizin kararınız ;)
0 yorum: